Nästa steg: Från vision till verkstad
En vision blir bara verklighet om den följs av omedelbar och konkret handling. Denna plan beskriver en rekommenderad process i tre faser för att gå från dagens situation till en levande och påbörjad transformation. Det är en färdplan för att säkerställa att visionen om "Destination Kristianstad" inte stannar på pappret.
FAS 1: Förankring & Mobilisering (Månad 1-3)
Mål: Bygga en bred samsyn och skapa ett formellt mandat för att gå vidare.
1. Förankra visionen brett:
Aktivitet: Visionen och dess underlag presenteras för och diskuteras med nyckelintressenter inom näringsliv (t.ex. Kristianstad City, Platsorganisation Åhus, fastighetsägare), föreningsliv och Högskolan.
Syfte: Att bygga en bred förståelse, samla in värdefull feedback och skapa en enad front av aktörer som står bakom och vill driva utvecklingen framåt.
2. Etablera en formell politisk dialog:
Aktivitet: En formell presentation av den samlade visionen och det breda stödet från stadens aktörer genomförs för kommunstyrelsens presidium och relevanta förvaltningschefer.
Syfte: Att överlämna ett välgrundat och genomarbetat underlag som visar hur visionen kan förverkliga kommunens egna, redan antagna, mål på ett konkret sätt.
3. Tillsätt en tvärfunktionell beredningsgrupp:
Aktivitet: Det politiska ledarskapet fattar, baserat på underlaget, beslut om att tillsätta en formell, partiöverskridande beredningsgrupp för visionens genomförande.
Syfte: Att skapa den officiella plattform som krävs för att gå vidare med formalisering (Fas 2). Gruppen bör inkludera representanter från politik, tjänstemannaledning och externa intressenter.
FAS 2: Formalisering (Månad 4-9)
Mål: Skapa den organisatoriska strukturen och säkra en startbudget.
4. Beredningsgruppen formaliserar visionen:
Aktivitet: Gruppens första uppdrag är att formellt rekommendera att visionen "Destination Kristianstad" med dess fyra löften antas som en målbild och handlingsplan för kommunens arbete med destinationsutveckling och stadsliv.
Syfte: Att ge planen en officiell status som vägleder framtida beslut och budgetarbete.
5. Lösa den organisatoriska frågan:
Aktivitet: Beredningsgruppen får i uppdrag att, baserat på den nya, kraftfulla visionen, leverera ett konkret och politiskt gångbart förslag på hur arbetet ska organiseras. Detta innebär att återuppta diskussionen om ett destinationsbolag.
Syfte: Att ge politikerna ett färdigt förslag som inte bara handlar om en organisationsform, utan om en motor med ett tydligt femårigt uppdrag: att genomföra denna plan. Ansvarsfördelningen mellan kommunens förvaltningar och ett eventuellt bolag ska vara glasklar.
6. Säkra en startbudget:
Aktivitet: Beredningsgruppen föreslår en startbudget i nästa budgetcykel. Denna budget ska inte täcka alla projekt, utan säkra resurser för en projektledare och för att kunna dra igång de första, snabba pilotprojekten.
Syfte: Att visa på handlingskraft och säkerställa att det finns en dedikerad person som kan driva processen vidare.
FAS 3: Verkstad (Månad 10-18)
Mål: Leverera synliga resultat och bygga ett oåterkalleligt momentum.
7. Tillsätt en Projektledare/VD:
Aktivitet: Oavsett organisationsform (kommunal regi eller bolag) tillsätts en ansvarig projektledare med mandat att agera.
Syfte: Att skapa en tydlig, ansvarig motor för genomförandet.
8. Lansera de första "Quick Wins":
Aktivitet: Projektledaren får i uppdrag att omedelbart lansera 2-3 av de mest synliga och symboliskt viktiga projekten från handlingsplanen.
Exempel: Genomföra den första Sommargågatan, lansera "Pop-up-fonden" och införa de förenklade reglerna för uteserveringar.
Syfte: Att snabbt visa invånare och företagare att detta inte bara är ord, utan att verklig förändring nu sker.
9. Starta den nationella PR-Kampanjen:
Aktivitet: Parallellt med de första spadtagen lanseras den externa kommunikationen under parollen "Nu jäklar satsar Kristianstad!".
Syfte: Att bygga intern stolthet och extern nyfikenhet. Det signalerar självförtroende och en ny era, vilket i sig attraherar intresse från investerare och media.